Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl tarafından da kınandı. Akyıl, "Milletvekillerinin bu konu üzerinde hassasiyetle durmaları gerekmektedir. Aksi taktirde bu söylemler bölgede daha sonra farklı söylemlere dönüşür" şeklinde sert uyarılarda bulundu.
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl tarafından da kınandı. Akyıl, "Milletvekillerinin bu konu üzerinde hassasiyetle durmaları gerekmektedir. Aksi taktirde bu söylemler bölgede daha sonra farklı söylemlere dönüşür" şeklinde sert uyarılarda bulundu. AK Parti Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın zengin vatandaşların Güneydoğu’dan dini nikahlı olarak ikinci ve üçüncü eşlerini alabileceklerini ve hükümetin teşvik etmesi gerektiğini söylemesi bölgede adeta infial yarattı. Bölge iş adamlarının ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden olan bu açıklama Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl tarafından da kınandı. Akyıl, “Milletvekillerinin bu konu üzerinde hassasiyetle durmaları gerekmektedir. Aksi taktirde bu söylemler bölgede daha sonra farklı söylemlere dönüşür” şeklinde sert uyarılarda bulundu.
Çağdışı düşünceler
‘Maddi durumu güçlü vatandaşlarımızın, bu bölgede yaşayan bayanlarla ikinci ya da üçüncü evliliklerini yaparak hısımlık bağları oluşturmaları gerekir’ söylemlerinin çok çirkin şeyler olduğunu belirten DTB Başkanı Akyıl “Talihsizlik olarak nitelendirmek istiyorum. Bu sözleri bir belediye başkanına da yakıştırmak mümkün değil. Cahil biri söylese bir yere kadar, ama belediye başkanı söylüyor. Çağdışı düşünceler. Başka tabir kullanmak istiyorum ama bunun için terbiyem müsait değil” dedi.
Yurt dışından gelinlerimiz var
Kürt sorununun kız alıp verme ile çözülmediğini belirten Akyıl “Bölgemizde batıdan, Karadenizden hatta ve hatta yurt dışından gelinlerimiz var. Bizim kızlarımızda başka bölgelerdeki insanlarımızla evli, kız alıp verme insanların kendi doğası içinde olur. Baskı ve teşvikle kız alıp vermekmi olur? Böyle saçma çağ dışı düşünceler bu ülkeyi karıştırmak Türk’ü Kürt’e, Kürt’ü de Türk’e düşman ettirir. Belediye başkanına hak ettiği ceza verilmelidir incelemede kalmamalıdır” diye konuştu.
Milletvekillerine çağrı
Başkan Akyıl, TBMM’de bulunan bölge milletvekillerine de seslenerek gerek Diyarbakır, gerekse tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni temsil eden milletvekillerinin konunun üzerinde hassasiyetle durmaları gerektiğini belirterek, “Ülkemizin dört bir yanında iş adamı dostlarımız çevremiz var. Bütün insanlar bu söylemlerden rahatsızlık duyuyor. Milletvekillerinin bu konu üzerinde hassasiyetle durmaları gerekmektedir. Aksi taktirde bu söylemler bölgemizde farklı söylemlere dönüşür. Belki kaş yapmak istemiş ama bunu bilmelidir ki kaş yapamamış, göz çıkarmış” şeklinde konuştu.